2003 | 2002 | 2001 | 2000 | 1999 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 


 created by POSTSCRIPTUM

eco festival 2005Καλλιτεχνική Έκθεση "Ο Thitz στην Αθήνα"


Neue Kunst Gallery

(Αγ. Δημητρίου 14 Κηφισιά)
 5 Μαΐου – 5 Ιουνίου

Ο Thitz για πρώτη φορά στην Αθήνα! Ο καλλιτέχνης με τα κοκκινοκίτρινα παπούτσια έχει αφιερώσει χρόνο από τη ζωή του στο αντικείμενο ‘σακούλα’ παρουσιάζοντάς τη σε όλη της την καλλιτεχνική διάσταση. Τέχνη σημαίνει επικοινωνία, επομένως οι ζωγραφισμένες σακούλες είναι το μέσο για την αφήγηση αποσπασματικών ιστοριών σχετικά με την ίδια τη ζωή , την ίδια την καθημερινότητα. Δεν αποτελούν απομονωμένα, μοναχικά αντικείμενα. Αφουγκράζονται και ανταποκρίνονται, χρησιμοποιούν μία δική τους γλώσσα που τους δίνει τη δυνατότητα να αποδώσουν μία αναμνηστική εικόνα μιας παγκόσμιας κοινωνίας. 
·         ΔεξίωσηΕΚΘΕΣΗ "Art and Music" - Marton Barabas

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων
(Ακαδημίας 50)
12 – 22 Μαΐου 
 

·        «Art & Music» Ο Ούγγρος καλλιτέχνης Marton Barabas χρησιμοποιεί χειροποίητα εξαρτήματα πιάνων από ξύλο για να δημιουργήσει μοναδικές καλλιτεχνικές συμφωνίες. Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν αντικρίζουμε τα έργα του είναι η αίσθηση αρμονίας. Ωστόσο, με μία πιο προσεκτική ματιά ανακαλύπτουμε μία εσωτερική παλλόμενη ένταση που γεμίζει το χώρο γύρω τους. Δεν είναι ούτε πίνακες ζωγραφικής, ούτε γλυπτά με την αυστηρή έννοια. Είναι μεν τρισδιάστατα ωστόσο δεν προεξέχουν από το επίπεδο του τοίχου ενώ ταυτόχρονα προσελκύουν το ενδιαφέρον παρά την ακινησία τους.

·        Κοντσέρτο – Μουσικό Σχήμα Adriatica
·        Δεξίωση 


ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ - ΣΥΝΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

Αίθουσα Τέχνης "ΑΝΕΜΟΣ"
(Αγ. Τρύφωνος 12 Κηφισιά)
10 Μαΐου – 4 Ιουνίου

Η δουλειά που παρουσιάζεται στην έκθεση αυτή, είναι μία σειρά από τοπία. Η φύση πάντοτε ήταν πομπός και δέκτης των εικαστικών ερεθισμάτων της καλλιτέχνιδας η οποία αναδημιουργεί και αναπλάθει εικόνες τοπίων γνώριμων αλλά όχι πραγματικών. Ο πυρήνας στη δουλειά της αυτή τη φορά είναι τα δένδρα γυμνά, κουτσουρεμένα, μοναχικά και παίζουν καθοριστικό ρόλο στη προσπάθεια της να εκφράσει τη φωνή της φύσης μέσα από εικόνες φθοράς ή αναγέννησης. 
  

Έκθεση "Τέχνη & Περιβάλλον" από τον Θεόδωρο Παπαγιάννη

Εργαστηρίου Γλυπτικής, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών
Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου - Θησείο
15-Μαΐου - 5 Ιουνίου
  
Για τέταρτη χρονιά φέτος, οι σπουδαστές και το διδακτικό προσωπικό του Α΄ εργαστηρίου γλυπτικής της ΑΣΚΤ της Αθήνας συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του Ε
cofestival. Στο 7ο Εcofestival θα φιλοτεχνήσουν μία σειρά έργων τέχνης από ανακυκλώσιμα υλικά, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν σκουπίδια που δυστυχώς μας έχουν κατακλύσει, αλλά και άλλα υλικά όπως το γυαλί, το χαρτί ή τα μέταλλα που αφθονούν γύρω μας. Με αυτά τα ανακυκλώσιμα υλικά και κυρίως το μέταλλο, θα φιλοτεχνηθούν έργα που θα εκτεθούν σε υπαίθριο χώρο για να ευαισθητοποιήσουν το κοινό στην τόσο σημαντική προσπάθεια για ένα καθαρό περιβάλλον και στην ανάγκη εφαρμογής σωστής διαχείρισης πρώτων υλών.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ «Άθως – Αντανακλάσεις»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ "ΜΕΛΙΝΑ"

(Ηρακλειδών 66 & Θεσ/νίκης Θησείο)
18 Μαΐου – 2 Ιουνίου

Ο καθένας που είχε την τύχη να επισκεφθεί το κρατίδιο των μοναχών μπορεί να διηγηθεί για έναν κόσμο, όπου ο χρόνος φαίνεται έχει σταματήσει να κυλά.
Τέσσερις Αυστριακοί καλλιτέχνες ο Βάλτερ Μάτις, ο Ράινχολντ Τσβέργκερ, ο Χέρβινγκ Τσενς και ο Δημήτρης Μανίκας εκθέτουν τις εντελώς διαφορετικές απόψεις τους για την αρχιτεκτονική και το τοπίο στο Άγιο Όρος. Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει Σχέδια, Γραφικά και Φωτογραφίες, έργα που πηγάζουν από τη συνάντηση με το πνεύμα και την ουσία του Αγίου Όρους.Ο Βάλτερ Μάτις τεκμηριώνει με τις φωτογραφίες του την αξιοπρέια που αποτυπώνεται στα πρόσωπα των μοναχών, οι εκτυπώσεις του Ράινχολντ Τσβέργκερ προδίδουν ότι μελέτησε τη σκέψη των εικονογράφων, στο γραφικό έργο του Χέρβινγκ Τσένς παίζουν ρόλο η λατρεία, η θεολογία, η τέχνη και το τοπίο, ενώ ο φημισμένος αρχιτέκτονας Δημήτρης Μανίκας σκιαγραφεί στο έργο του τις ομορφιές των συμπλεγμάτων και κτισμάτων που δημιοθργήθηκαν στο πέρασμα των αιώνων.
 

Καλλιτεχνική Έκθεση "Μεταλλάσσω..." του Χρήστου Πάσχου

Εκθεσιακός Χώρος "STAVLOS"
(Ηρακλειδών 10 Θησείο)
18 Μαΐου – 19 Ιουνίου

Από το 1985 ο Χρήστος Πάσχος, δημιουργεί καλλιτεχνικά είδη από σίδερο. Εξαρτήματα από παλιά σίδερα, κομμάτια από ατσάλι στα χέρια του καλλιτέχνη, γίνονται πραγματικά αριστουργήματα. Κομμάτια ανεκτίμητης καλλιτεχνική αξίας που για να υλοποιηθούν χρειάζονται δεκάδες ώρες σκληρής εργασίας και σίγουρα μεγάλη φαντασία. Καράβια, ζώα, μηχανές, κηροπήγια, ελικόπτερα, φωτιστικά, τα πάντα από παλιό σίδερο.

ΕΚΘΕΣΗ Trash Art   20-31 Μαΐου

Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Ν. Ιωνίας (Κτίριο 150)   

Η έκθεση Trash Art, μία από τις εντυπωσιακότερες και πιο πρωτότυπες Εκθέσεις, περιλαμβάνει την δημιουργία έργων από ανακυκλώσιμα υλικά και πραγματοποιείται με τη συμμετοχή ελεύθερων καλλιτεχνών, σχολείων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Οι καλλιτέχνες, στέλνουν τα δικά τους πρωτότυπα μηνύματα για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ πρώτη ύλη των δημιουργιών αποτελούν υλικά που προέρχονται από «χρήσιμα» σκουπίδια, δίνοντας μία άλλη διάσταση και μία καλλιτεχνική αξία σε άχρηστα αντικείμενα που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Γιώργος Μαΐστρος, Μιχάλης Ρωμανός, Δέσποινα Πανταζή, Ελίζα Γαλάνη, Δημήτρης Γαλάνης και οι σχολές Πανεπιστήμιο Πειραιά, ΙΕΚ ΞΥΝΗ, Νέα Γενιά Ζηρίδη, Εκπαιδευτήρια Γείτονα.


ΠΑΙΔΙΚΟ & ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
 5 Μαΐου – 5 Ιουνίου
Εθνικός Κήπος - Παιδική Βιβλιοθήκη

·      Διαγωνισμός Σχεδίου με θέμα «Σχολικές Αυλές»

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν το σχέδιο της δικής τους επιλογής για τη διαμόρφωση και την εικόνα της σχολικής τους αυλής. Πρόκειται για ένα διαγωνισμό, στον οποίο θα πρέπει να δουλέψει η φαντασία των μαθητών και που σκοπό έχει να μπορέσουν οι μαθητές να αποτυπώσουν τις ιδέες τους και τις επιθυμίες τους για το σχολικό τους περιβάλλον. Η Ελλάδα Καθαρή θα βραβεύσει το καλύτερο έργο και ο διαγωνισμός μπορεί να έχει χρηστική σημασία και να εφαρμοσθεί στην πράξη στα πλαίσια του προγράμματος LIFE/ENV SB-MED.

 ·      Eργαστήρι Ανακύκλωσης Χαρτιού

Στο Εργαστήρι Ανακύκλωσης Χαρτιού τα παιδιά μαθαίνουν πρακτικά τη διαδικασία κατασκευής του ανακυκλωμένου χαρτιού και μπορούν να δημιουργήσουν στο εργαστήρι μας το δικό τους ανακυκλωμένο χαρτί, το οποίο μετά χρησιμοποιούν για να κατασκευάσουν χρήσιμα αντικείμενα όπως κάρτες και μολυβοθήκες, διακοσμητικά κλπ. Είναι μία πολύ χρήσιμη τεχνική, η οποία επιτρέπει στα παιδιά να δημιουργούν το δικό τους ανακυκλωμένο χαρτί, στο σχολείο ή στο σπίτι.

 ·      Ζωγραφική για το Περιβάλλον

Με τη Ζωγραφική δίνουν τις απόψεις τους πάνω σε περιβαλλοντικά θέματα και προσπαθούν να δώσουν εικόνα στις επιθυμίες τους και στις σκέψεις τους. Η ζωγραφική γίνεται πάνω σε ένα μεγάλο διάδρομο από ανακυκλωμένο χαρτί και η συνολική εικόνα πραγματικά εντυπωσιάζει με τα χρώματα και τη φαντασία των παιδιών.

 ·      Οικολογική Περιπλάνηση

Ένα κυνήγι θησαυρού με οικολογικά θέματα, όπου τα παιδιά ενημερώνονται για το φυσικό περιβάλλον και την προστασία του μέσω ερωτήσεων και απαντήσεων. Κάθε σωστή απάντηση δίνει στα παιδιά την επόμενη κατεύθυνση σε αυτή την οικολογική περιπλάνηση όπου οι συμμετέχοντες ψάχνουν να βρουν το σωστό δρόμο για να σώσουν το περιβάλλον.

 ·      Περιβαλλοντικά Παιγνίδια

Ποικίλα παιγνίδια, όπως σταυρόλεξα, λαβύρινθος, κουίζ, ασκήσεις, με περιβαλλοντικά θέματα που αφορούν στην ανακύκλωση, την ατμοσφαιρική ρύπανση, το νερό, το φαινόμενο του θερμοκηπίου κ.α. όπου τα παιδιά ενημερώνονται και μαθαίνουν διασκεδάζοντας για όλα τα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα που απειλούν τον πλανήτη γη.

 ·      Παιδική Παράσταση για το Περιβάλλον

Θεατρική παράσταση με περιβαλλοντικά μηνύματα, όπου τα παιδιά μέσα από την τέχνη της υποκριτικής, μαθαίνουν και ευαισθητοποιούνται για την προστασία του περιβάλλοντος.

 ·      «Καθαρίστε τη Μεσόγειο» - Clean Up the Mediterranean 

H «Ελλάδα Καθαρή» το τελευταίο τριήμερο του Μαίου κάθε χρόνου, συμμετέχει στην πρωτοβουλία «Καθαρίστε τη Μεσόγειο» της ιταλικής περιβαλλοντικής οργάνωσης Legambiente και σε συνεργασία με εθελοντές διοργανώνει καθαρισμούς ακτών, μαζί με χιλιάδες άλλους εθελοντές από 19 μεσογειακές χώρες που συμμετέχουν στην εκστρατεία.


ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
SB-MED «Αειφορική Κατασκευή – Δράση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στην περιοχή  της Μεσογείου», 9 - 11 Ιουνίου

 Το Συνέδριο αποτελεί μέρος όλων των δράσεων που έχουν προγραμματιστεί στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος  LIFE-ENV/SB-MED  ( sd-med2005.conferences.gr ) και ουσιαστικά αποτελεί μία προετοιμασία για το Παγκόσμιο Συνέδριο Αειφορικών Κτιρίων που θα πραγματοποιηθεί στο Τόκυο το Σεπτέμβριο του 2005. Σκοπός του Συνεδρίου είναι η δημιουργία μίας Έκθεσης για τα Αειφορικά Κτίρια και Αειφορική Κατασκευή στην περιοχή της Μεσογείου (Sustainable Building and Construction Mediterranean Report), η οποία θα αναφέρεται στα θέματα που αφορούν στη λεκάνη της Μεσογείου και σχετίζονται με την εφαρμογή του αειφορικού κτιρίου στην περιοχή και επιπλέον θα αναγνωρίζει προβλήματα και περιορισμούς και τα οποία απαιτούν, την Ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια προσοχή. Το Συνέδριο απευθύνεται σε όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην εφαρμογή των Αειφορικών Κτιρίων, στην περιοχή της Μεσογείου.    

 ·      WORKSHOP “Αειφορικά Σχολεία”

Στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου SB-MED, θα πραγματοποιηθεί ένα Workshop, στο οποίο θα συμμετέχουν αντιπροσωπείες μαθητών και δασκάλων από τις περιοχές της Ελλάδας, της Γαλλίας και τη Γερμανίας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα LIFE/ENV SB-MED. Στο Workshop οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν παρουσιάσεις με θέμα τα «Αειφορικά Σχολεία» και να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις για τον τρόπο με τον οποίο οι ίδιοι οι μαθητές μπορούν να συμμετέχουν στην εφαρμογή του αειφορικού σχολείου.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - Τελετή Λήξης
5 Ιουνίου

Εορταστικές εκδηλώσεις για την  Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
-          Ομιλίες
-          Συναυλία
-          Παιδικό Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα
-         
Street Theater
-          Δεξίωση


ΧΟΡΗΓΟΙ
EcoFestival 2005: SIEMENS, KRAFT FOODS, KÄRCHER, BURLINGTON BOOKS, S&B BIOMHXΑNIKA ΟΡΥΚΤΑ, ΕΛΒΑΛ, ΕΘΕΛ, ΙΝΟ, GOLDAIR CARGO, SOULTANOGLOU, ΓΑΔ ΛΟΪΖΙΟΣ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ EcoFestival 2005: ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ, ΟΥΓΓΑΡΕΖΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ, PARK HOTEL, GALLERY ANEMOS, GALLERY STAVLOS, GALLERY NEUE KUNST, CBM

ΜΟΝΙΜΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ: FOREVER-PRINT, QUICK TEAM, FIRST TELECOM, POSTSCRIPTUM, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ